Savjeti stručnjaka: Kako uravnotežiti rad štitnjače

Štitnjača je mala, ali jako važna žlijezda koja čuva zdravlje brojnih organa u našem tijelu. Upravo zato su stručnjaci iz Almagea laboratorija osmislili Thyroideal+, inovativan dodatak prehrani koji pomaže očuvati zdravlje štitne žlijezde, a danas odgovaraju na sva vaša pitanja o ovom proizvodu.

Za koga preporučujete dodatak prehrani Almagea Thyroideal+? 

Thyroideal+ je namijenjen svim osobama koje žele postići ravnotežu hormona, metabolizma i stvaranja energije kroz unos i sinergijsko djelovanje 13 nutrijenata uključenih u: 

  • smanjenje umora i iscrpljenosti 
  • pozitivni učinak na regulaciju hormonske aktivnosti
  • normalno funkcioniranje živčanog sustava, poboljšanje psihološke i kognitivne funkcije
  • održavanje normalne funkcije imuniteta
  • zaštitu stanica od oksidacijskog stresa
  • održavanje normalne plodnosti, normalnu sintezu DNA i proces dijeljenja stanica
  • održavanje normalne kože, kose i noktiju
  • pravilan metabolizam makronutrijenata, metabolizam homocisteina te metabolizam stvaranja energije
  • normalnu funkciju srca i jetre.

Zašto je bitan pravilan rad štitne žlijezde? 

Štitnjača je žlijezda smještena u sredini donjeg dijela vrata te čini važan dio ljudskog endokrinog sustava. Sastoji se od dva režnja – desnog i lijevog, a oba zajedno podsjećaju na leptir. Krase ju opisi poput glavna energetska žlijezda i regulator rada svih tjelesnih stanica jer hormoni koje proizvodi direktno utječu na stanični metabolizam, što znači da ona u koordinaciji sa središnjim živčanim i imunološkim sustavom regulira tjelesni metabolizam. 

Ukratko možemo reći da štitnjača utječe na SVE procese koji se odvijaju u tijelu putem dva hormona: trijodtironin (T3) i tiroksin (T4). Oni sudjeluju u održavanju osnovnog metabolizma stanica, a njihov manjak može usporiti metabolizam do 40%, dok višak ubrzava metabolizam čak 60 do 100%. Isto tako, oni utječu na sustav koji kontrolira reprodukciju, kako tijelo reagira na stres i infekcije (imunitet), regulira metabolizam, potrošnju kisika, održava tjelesnu temperaturu, krvni pritisak i još mnogo toga. Štitnjača koja proizvodi preveliku ili premalu količinu hormona, posljedično uzrokuje hormonalni disbalans zbog kojeg cijeli organizam ne može pravilno funkcionirati. Premala ili prevelika proizvodnja hormona štitnjače može dovesti do zamjetno lošijeg raspoloženja, potištenosti i depresivnog stanja. 

Kakve rezultate možemo očekivati? 

Očekivane rezultate najbolje bismo mogli opisati kroz priču o sinergijskom učinku nutrijenata koje THYROIDEAL+ sadrži: 

UČINAK NA HORMONALNU RAVNOTEŽU

Selen ima ključnu ulogu u hormonskoj ravnoteži jer čini sastavni dio enzima koji pretvara hormon T4 u aktivniji hormon T3 - tako doprinosi normalnoj funkciji štitnjače, ali i imuniteta te smanjenju razine oksidacijskog stresa. Regulaciji hormonske aktivnosti doprinosi i vitamin B6 (piridoksin) koji također igra važnu ulogu u metabolizmu masnih kiselina koje su ključne za sintezu hormona. Vitamin B6 utječe na same gene i tako može upravljati mnogim hormonima u našem organizmu; uključujući muške i ženske spolne hormone, hormone štitnjače te kortizol kojeg smatramo hormonom stresa.
Jod doprinosi normalnoj proizvodnji hormona i normalnoj funkciji štitnjače jer je sastavni dio samih hormona štitnjače. 

UČINAK NA FUNKCIONIRANJE ŽIVČANOG SUSTAVA TE PSIHOLOŠKU I KOGNITIVNU FUNKCIJU 

Za naše mentalno zdravlje, od nutrijenata su izuzetno važni: folna kiselina, vitamin B1 (tiamin), vitamini B3, B6 i B12 koji doprinose normalnoj psihološkoj funkciji te jod i cink koji doprinose normalnoj kognitivnoj funkciji. Vitamin B6 ključan je za sintezu serotonina i dopamina koji pomažu da se osjećamo dobro. Uz vitamin B6, normalnom funkcioniranju živčanog sustava doprinose i jod, bakar, vitamini B3, B1 (tiamin) i B12

SMANJENJE OKSIDACIJSKOG STRESA

Kao nusprodukt rada štitnjače, u njenim stanicama nastaju i nestabilne molekule u formi slobodnih kisikovih radikala. Prevelika koncentracija slobodnih radikala, u odnosu na količinu antioksidansa u tijelu, dovodi do stanja neravnoteže koje zovemo oksidacijski stres. To stanje uzrokuje oštećenja na stanicama te tako utječe i na razvoj brojnih kroničnih bolesti. Antioksidansi su tvari koje štite stanice od negativnog djelovanja slobodnih radikala te sprječavaju oštećenja i prijevremeno starenje stanica. Thyroideal+ sadrži snažnu kombinaciju komplementarnih antioksidansa: vitamin E, selen, cink i bakar. 

POZITIVNI UČINAK NA ZDRAVLJE I IZGLED KOŽE, KOSE I NOKTIJU

Od sastojaka u Thyroideal+ za zdravlje kože najvažniji su cink, jod i vitamin B3. Za kosu i nokte ključni su minerali cink i selen, a bakar je bitan kofaktor u metaboličkim reakcijama koji, između svojih ostalih funkcija, doprinosi i normalnoj pigmentaciji kože i kose. 

Cilj je kroz unos svih navedenih nutrijenata, pravilne prehrane i umjerene aktivnosti poboljšati cjelokupno psiho-fizičko zdravlje. 

Almagea Thyroideal+

Kod koga se najčešće javljaju problemi sa štitnjačom? 

Čak 5 do 8 puta je veća vjerojatnost da će se problemi u radu štitnjače razviti u žena. Isto tako, epidemiološki podaci ukazuju da će 1 od 8 žena tijekom života imati neki poremećaj u radu štitnjače. Zapanjujuća je procjena da čak i do 60% ljudi koji imaju neki poremećaj u radu štitnjače – nisu toga uopće svjesni. 

Hipotireoza je stanje smanjenog stvaranja, izlučivanja i djelovanja hormona štitnjače. Može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, a posebno je česta u starijih osoba. U zadnjem desetljeću čini se da brojke oboljelih od bolesti štitnjače ubrzano rastu. Najčešći uzrok hipotireoze je kronična autoimuna upala štitnjače (Hashimotov tireoiditis) koja je otprilike 10 puta češća kod žena. 

Hipertireoza je stanje pojačanog stvaranja hormona štitnjače koje dovodi do povišene razine hormona štitnjače u krvi. Hipertireoza se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, a posebno je česta u žena između 20. i 50. godine života.  

Smije li se Thyroideal+ kombinirati s postojećom hormonalnom terapijom za štitnu žlijezdu?

Osobe koje koriste hormonalnu terapiju, trudnice i dojilje smiju koristiti ovaj proizvod koji je također prigodan i za vegane. 

Preporučujemo uzimanje 1 – 2 kapsule na dan uz obrok(e). 

  • 1 kapsulu → za održavanje uravnoteženog rada štitnjače, metabolizma i stvaranja energije i uzimanje kao multivitaminski pripravak 
  • 2 kapsule prije/ uslijed/ nakon intenzivnog ili kroničnog stresa, dugotrajne ili restriktivne dijete te utvrđenog manjka ključnih nutrijenata važnih za hormonsku ravnotežu, rad metabolizma i stvaranje energije.

Proizvod se preporučuje osobama starijim od 12 godina, odnosno tjelesne mase veće od 40 kg. Može se koristiti bez pauze, a preporuka je minimalno 3 mjeseca u kontinuitetu. 

Imate li dodatni savjet za osobe koje uzimaju Thyroideal+? 

1. KORAK: OSVIJESTITE NERAVNOTEŽU

Uzmite 2 minute i pogledajte simptome niže... Jeste li pronašli podudaranost u većini ili nekima? Ako vas više simptoma prati svakoga dana, podijelili bismo s vama testirane korake koji vam mogu pomoći u vraćanju tijela u ravnotežu. 

Opposite_Almagea_Thyroideal+

2. KORAK: KOREKCIJA PREHRANE, ELIMINACIJA STRESA i AKTIVNOST

U liječenju bolesti štitnjače potrebno je prije svega promijeniti stil života. Male promjene su za početak odlične jer daju motivaciju i akceleraciju, i u konačnici su održivije. Vjerojatnije je da ćete (dulje) ustrajati u manjim, ali važnim promjenama nego u nekim drastičnim koje vam je teško napraviti i pokrenuti se u pozitivnijem smjeru.

Pronađite svoj „recept“ kako vratiti organizam u stanje prirodne ravnoteže i smanjiti pritisak na štitnu žlijezdu.

Mnogima je dobitna kombinacija:

odabir vlastitog meditativnog momenta: nekome je to doslovce meditacija, a drugima rad u vrtu, planinarenje, šetnja sa psom ili neki vid umjerene tjelesne aktivnosti (s onim intenzivnima radije pauzirajte dok se ne vratite u svoj balans). 

kvalitetna, raznovrsna i sezonska prehrana bogata nutrijentima koji smanjuju upalu u organizmu te smanjuju razinu oksidacijskog stresa (štitnjača voli boje, tako da što šarenije, raznovrsnije – time i bolje). 

3. KORAK: SUPLEMENTACIJA u obliku dodataka prehrani ima cilj usporiti daljnji razvoj bolesti, ublažiti neželjene simptome te svakako kroz unos ključnih nutrijenata poboljšati cjelokupno psiho-fizičko zdravlje zbog pozitivnog utjecaja na ravnotežu hormona, rad metabolizma i stvaranja energije. 

Svi ovi koraci predstavljaju zapravo holistički pristup liječenju jer ne smijemo zaboraviti da ne liječimo samo tijelo već i ono neopipljivo: dušu i um. 

Note to remember: 

ONO ŠTO UČINITE DANAS MOŽE POBOLJŠATI VAŠE SUTRA.