Menstrualna čašica: vodič za početnike

Sve se više priča o menstrualnim čašicama i sigurno ste čule da su čašice ekološki prihvatljiva zamjena jednokratnim proizvodima za menstruaciju kao što su ulošci i tamponi. U početku, korištenje menstrualne čašice može biti jako zbunjujuće i zastrašujuće: Kako se koristi? Može li mi ispasti? Kako da ju očistim? Danas vam donosimo detaljan vodič i odgovaramo na sva pitanja koja ste si već postavile na ovu temu.

Kako izgleda menstrualna čašica?

Izgleda ovako:

Ruby Cup menstrualna čašica

Kako funkcionira menstrualna čašica?

Menstrualna čašica se stavlja unutar vagine, gdje skuplja krv umjesto da je upija kao tampon. Kapacitet joj je 3x veći od tampona i može se nositi do 8 sati u kontinuitetu, dajući vam neusporedivu slobodu u usporedbi s tradicionalnim proizvodima za menstruaciju.

Ruby Cup je menstrualna čašica vrhunske kvalitete izrađena od 100% medicinskog silikona, što je čini mekom i vrlo jednostavnom za korištenje. Silikonski materijal je hipoalergen i ne sadrži štetne aditive ili kemikalije.

Koje su prednosti menstrualne čašice?

Ruby Cup menstrualna čašica je udobna, višekratna, ekonomična, ekološka i prikladna za osobe svih dobnih skupina. Ali prije svega: djeluje i mijenja život!

Cijena jedne Ruby Cup menstrualne čašice jednaka je cijeni od 5 do 6 mjeseci tradicionalnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Uz pravilno održavanje i čišćenje, Ruby Cup čašica će vam potrajati 10 godina.

Jedna od najvećih prednosti menstrualne čašice je njena udobnost. Može se koristiti čak i noću, na putovanju i tijekom bilo koje tjelovježbe i fizičke aktivnosti.

Ruby Cup proizvode smo odabrali za Opposite jer se radi o održivom brendu s prekrasnom inicijativom. Naime, za svaku kupljenu čašicu, Ruby Cup daruje jednu čašicu djevojkama i ženama koje nemaju pristup menstrualnim i higijenskim potrepštinama. Tako su darovali već 100 000 čašica ženama koje žive u egzistencijalno narušenim uvjetima.

Kako pravilno umetnuti menstrualnu čašicu?

Menstrualna čašica bi trebala biti smještena u vaginalnom kanalu ispod grlića maternice. Umetanje menstrualne čašice preduboko (poput tampona) će uzrokovati pomicanje čašice, što može dovesti do curenja iz menstrualne čašice. Menstrualne čašice također cure ako su umetnute prenisko. Dakle, gdje bi trebalo umetnuti menstrualnu čašicu? Ovisi o vašoj vagini i grliću maternice. Prije nego što prvi put umetnete menstrualnu čašicu, odredite gdje vam je grlić maternice.

Menstrualna čašica: određivanje grlića maternice

Ako imate niži cerviks, drška čašice može stršiti van. U tom slučaju postoji mogućnost da vam je menstrualna čašica prevelika ili preduga, pa možete podrezati dršku čašice.

Početnicima ipak savjetujemo pričekati prije rezanja drške. Naime, možda će vam trebati samo malo vježbe da pravilno umetnete čašicu, bez potrebe za mijenjanjem veličine ili skraćivanjem drške.

Korak 1: Operite ruke

Dobro operite ruke i područje ispod noktiju te se pridržavajte ispravnih higijenskih praksi.

Korak 2: Očistite čašicu

Koristite novu menstrualnu čašicu prvi put? Ako je tako, prokuhajte čašicu u vodi nekoliko minuta kako biste je sterilizirali.

Ako ste već počeli koristiti svoju čašicu i imate menstruaciju, samo ju isperite pod čistom tekućom vodom. Sapun nije potreban, ali ako želite isprati sve mrlje ili ostatke koje je teško ukloniti, odaberite pH neutralan sapun bez mirisa i temeljito ga isperite.

Preporuka je nositi bočicu vode sa sobom za čišćenje čašice u javnim prostorima.

Nakon menstruacije ponovno sterilizirajte menstrualnu čašicu, a zatim je pohranite u pamučnu vrećicu ili prozračnu posudu do sljedeće menstruacije.

Korak 3: Pronađite udoban položaj

Prije nego što umetnete menstrualnu čašicu, pronađite udoban položaj. Možete ostati sjediti na WC školjki, ali različiti položaji mogu puno pomoći, osobito prvi put. Na primjer, možete ustati i nasloniti nogu na zahod, stolicu ili bočnu stranu kade. Ovaj položaj proširit će vaginalni otvor, olakšavajući umetanje. Druga opcija je čučnuti, što će vam zdjelicu zarotirati prema naprijed, skratiti vaginalni kanal i približiti grlić maternice. Nakon što umetnete čašicu i ustanete, vaginalni kanal će se produžiti, povlačeći čašicu prema gore.

S ovim položajima možete eksperimentirati i pod tušem za manje stresno umetanje menstrualne čašice bez nereda.

Korak 4: Preklopite čašicu

  • Presavijte svoju menstrualnu čašicu na pola tako da rub čašice izgleda kao slovo C. Ovo je najlakši preklop i zahtijeva samo jednu ruku.

Ruby Cup

  • Stisnite strane čašice tako da se gornji rubovi dodiruju, a zatim preklopite jedan rub prema dnu čašice, stvarajući “oblik 7”. 

Ruby Cup

  • Tzv. "punchdown" preklapanje: Pritisnite prema unutra jednu stranu čašice, a zatim stisnite stijenke zajedno. Ovaj je način idealan za početnike.

Ruby Cup

Čašica je dovoljno meka i fleksibilna za lako savijanje i umetanje. Isprobajte sva tri načina savijanja kako biste pronašli savršeni za sebe i svoj tip tijela. Samo zato što jedan način odgovara jednoj osobi, ne znači da je to pravi način za vas.

Korak 5: Umetnite čašicu u vaginu

Prvo, opustite se. Ako ćete u ovom koraku biti napeti, mogli biste zategnuti i mišiće zdjelice, što će ometati umetanje menstrualne čašice. Nekoliko puta duboko udahnite prije nego što počnete. I zapamtite, vrlo malo ljudi može savršeno umetnuti svoju čašicu prvi put.

Zauzmite položaj, presavijte čašicu, slobodnom rukom raširite stidne usne i umetnite čašicu dok ne bude potpuno unutra, uključujući i dršku. Prilagodite prirodni oblik svoje vagine i usmjerite svoju menstrualnu čašicu vodoravno i natrag prema trtičnoj kosti, a ne prema gore poput tampona.

Ruby Cup

Ako vam je umetanje menstrualne čašice teško, pokušajte s drugim položajem ili drugačijim savijanjam ili stavite malo lubrikanta na bazi vode na rub čašice kako biste joj pomogli da bolje klizi. Svačije tijelo je drugačije i s vježbom ćete znati treba li vaša čašica biti postavljena malo više ili malo niže.

Korak 6: Provjerite je li čašica zapečaćena

Nakon umetanja, čašica otpušta vakuum koji sprječava istjecanje tekućine i pomicanje. Opipajte promjer čašice vrhom kažiprsta. Na pravilno postavljenoj čašici ne biste smjeli prstom osjetiti ikakav nabor.

Kako izvaditi menstrualnu čašicu?

Usporite i ne žurite. Prilikom vađenja preporuka je sjesti, čučnuti ili čašicu izvaditi u uspravnom položaju s podignutom nogom. Potrebno je pritisnuti stijenke čašice kako bi se otpustio vakuum i potom nježno izvaditi čašicu. Isprazniti sadržaj, isprati i ponovno umetnuti u tijelo. 

Kako odabrati veličinu čašice?

Mala čašica je 65 mm visoka, 40 mm široka. Pogodna je za slabije krvarenje i prosječan do niži grlić maternice. Kapacitet male čašice je oko 24 ml, što je usporedivo s kapacitetom 2-3 tampona.

Srednja čašica je 68 mm visoka, 45 mm široka. Pogodna je za srednje do jako krvarenje i prosječan do viši grlić maternice. Kapacitet srednje čašice je 34 ml, što je usporedivo s kapacitetom 3-4 tampona.

Ruby Cup

Navikavanje na menstrualnu čašicu djeluje izazovno, ali jednom kad vam njezino umetanje postane rutina, brzo ćete primijetiti sve prednosti koje vam čašica omogućuje.

Provjerite ponudu ovdje.